ZDRAVÁ VÝŽIVA |
|
Domů
____________________________
Bílkoviny |
O zelenině
Zelenina je zdraví velice prospěšná a měla by být upřednostňována dokoncei před ovocem, které má mnoho cukrů.
PórekObsahuje mnoho vitaminů, především B, E a C (vitamin C se dokonce skladováním zvyšuje), dále karoten, draslík, železo, vápník, niacin.Doporučuje se konzumovat i zelenou část, která má více vitaminů. Pománá revmatikům, podporuje mozkovou činnost, prokrvování a tvorbu vazivových tkání. Posiluje srdce, čistí střeva a snižuje cholesterol.
PaprikaPaprika obsahuje mnoho vitaminu C, A, vitaminu B1 a B2 a kyseliny listové, dále se v ní nachází vápník, železo, jód, zinek, draslík a karoten.Vhodný je při problémech s cévami, žilami, zrakem, nechutí a migrénou. Podporují srdce.
RajčataObsahují vitamin A, C, B, E a K, hořčík, vápník, karoten.Má antibakteriální účinky. Obsahuje take tyramin, látku působící na hladké svaly, což způsobuje doboru náladu. Podporují srdce, spánek, zdravou pokožku. Pomáhají revmatikům, odstraňují zácpu, chrání sliznice.
Cibule
|