Domů
____________________________
Bílkoviny
Tuky
Uhlovodany
Vláknina
Vitaminy, minerály
O zelenině
O ovoci
O čaji
O mléku a mléčných výrobcích
O škrobovitých potravinách
O luštěninách
O masu a rybách
O ostatních potravinách
Vegetariánství
Čemu se vyhnout?
Anorexie, bulimie
Potraviny jako lék
Recepty
Odkazy, použitá literatura
____________________________
Autor
Kontakt
Diskuzní fórum
|
Recepty
Letní džuveč
Suroviny
400 g zelených paprik
200 g brynzy
60 g cibule
sůl
pepř
40 g oleje
2 vejce
2 dcl mléka
petrželka či pažitka
Postup
Osmažíme cibulku, přidámě na proužky nakrájenou papriku, osolíme, podlijeme vodou a dusíme. Rozšleháme vejce, smícháme s mlékem, brynzou (či tvrohem), petrželkou, solí a pepřem. Směs vlijeme k paprikám a vše zapečeme v troubě. Podáváme s brambory, zdobíme rajčaty.
Mrkvová pomazánka
Suroviny
3 mrkve
menší kousek celeru
1 balení taveného sýra
2-4 stroužky česneku
4 lžíce sojanézy či příp. majonézy či kysané smetany
sůl
Postup
Mrkev a celer nastrouháme najemno. Vmícháme sýr, česnek a sojanézu. Osolíme.
Fazolový guláš
Suroviny
400g fazolí (můžou být i z konzervy)
cibule
rajčata, rajčatový protlak nebo kečup
sůl
koření (bazalka, oregáno, provence...)
vinný ocet
olej
hladká mouka
soja, tofu či sojový párek
Postup
Osmahneme si na olivovém oleji cibuli nakrájenou najemno. Přidáme tofu či sojový párek. Pokud se rozhodneme pro sóju, musíme ji nejdříve povařit ve vodě ochucené vegetou.
K cibuli a párku (tofu, sojiú přidáme uvařené fazole (dobrá je kominace bílých a červených), rajčata (či méně zdravá varianta: rajčatový protlak nebo kečup), sůl, koření, vinný ocet. Podle chuti dokyselíme octem nebo dosladíme.
Podáváme s celozrnným chlebem.
Brokolicová polévka
Suroviny
brokolice
cibule
2 stroužky česneku
1 balíček měkkého sýra
krajíce starého chleba
sůl
olej
hladká mouka
Postup
Brokolici uvaříme v osolené vodě doměkka, rozmixujeme, připravíme olejovou cibulovou jíšku a přilijeme brokolicovou směs. Přidáme česnek, sýr, sůl. Na oleji orestujeme chléb.
Pšeničný salát
Suroviny
150 g pšenice
větší cibule
5 mladých cibulek
3 rajčata
svazeček petrželky
sůl
citron
3 lž oliv. oleje
1 lž kečupu
listy z hlávkového salátu
Postup
Namočená zrna (min. 3 hod.) uvaříme dokřupava a necháme stát. Ostatní ingredience kromě salátu smícháme, přidáme vychladnou pšenici a poklademe na listy salátu. Můžeme zdobit olivami.
Karbanátek ze zelených špaldových zrn
Suroviny
250 g zelených zrn špaldy
900 ml vývaru
cibule
1 houska
nasekaná mladá cibulka
sůl
pepř
1 muškátový oříšek
2 vejce
sklenice strouhanky
3 stroužky česneku
bazalka, saturejka
Postup
Zrna namočíme na 2 hodiny a vaříme ve vývaru do rozvaření. Orestujeme cibuli. Umeleme namočenou žemli (housku), přidáme cibulku, petrželku, strouhanku, sůl, pepř, 1 vejce a 1 žloutek. Dochutíme pepřem a mušk. oříškem. Promícháme. Na prkýnko posypeme strouhanku a na prkýnku vytváříme placky, které namáčíme v bílku. Smažíme. Podáváme se zeleninou a brambory či bramborovou kaší. Špaldu lze nahradit např. sojovým granulátem.
Zeleninová smaženice s vločkami
Suroviny
50 g žitných vloček
300 g rajčat
300 g brokolice
100 g ředkviček
4 vejce
sůl
pepř
pažitka
200 g cibule
olej
Postup
Osmahneme cibuli, přidíme nakrájenou ředkvičku, brokolici a rajčata, osolíme, podusíme. Přidáme vločky, povaříme. Zalejeme vejci, ochutíme. Ozdobíme pažitkou. Podáváme s brambory či pečivem.
|