ZDRAVÁ VÝŽIVA |
|
Domů
____________________________
Bílkoviny |
O luštěnináchMezi luštěniny řadíme čočku, fazoli, hrách či sóju . Jsou nejbohatším rosltinným zdrojem bílkovin. Dále obsahují draslík, fosfor a sodík.
ČočkaČočka obsahuje mnoho vitaminu B, hořčíku, vápníku a fosforu, dále má též určité množství železa, zinku, draslíku a selenu. Čocka výrazně snižuje obsah cholesterolu v krvi, má protirakovinové účinky a pomáhá při obezitě. Účiná je při zácpě.Vařená rozmačkaná čočka se přikládá na otoky a krvácející rány.
FazoleFazole dokáží snižovat hladinu cholesterolu v krvi a krevní tlak, stabilizovat inzulin a krevni cukr, snižuje možnost výskytu hemoroidů a rakoviny střev.
SójaExistuje několik druhů sóji. Všechny druhy však v sobě mají mnoho bílkovin (až 60%), které mohou dokonce částečně naradit živočišné proteiny. Proto se rozmáhá používání sojového masa, sojových sýrů, sojového mléka apod. Sója však obsahuje i alergeny a mnoho fytoestrogenů, což je nevhodné pro děti.
HráchHrách je vhodný pro přípravu kaše, pomazánek, polévek, karbenátků. Neloupaný hrách můžete naklíčit.
CizrnaNeloupanou cizrnu lze naklíčit. Oblíbená je cizrna opražená a obalená v cukru či soli. Cizrnu lze použít do pomazánek, polévek... |